Terug

Dag van de directeur

Marcel Barnhoorn

Na zo’n 25 jaar in de installatiewereld te hebben rondgerend, bij de grote installateurs van Nederland, merkte ik dat energie en duurzaamheid steeds vaker als belangrijke drivers naar de toekomst werden bestempeld. Ik dacht; ik ga iets nieuws doen! Ik gaf mijn zekerheden op en startte een eigen onderneming, waarmee ik oplossingen in de markt wilde zetten om duurzame energie op te wekken.

 

Ik ga nu

Dat was eind 2008. Niet echt een goed moment met een financiële crisis, maar mijn motto was; “Als het een goed moment zou zijn, dan ging iedereen het doen. Ik ga nu!” Ik wilde met andere slimme duurzame dakdenkers, energie uit dak en bodem halen met oplossingen zoals kunststof lamellen onder dakbedekking en bodemwisselaars integreren in heipalen.

 

Tegen de stroom in

Het ontwikkelen van deze oplossingen ging goed, maar in de markt zetten was lastiger. In 2009 en 2010 stagneerde de bouwwereld en investeren in duurzame oplossingen kwam op een laag pitje. Na twee jaar tegen de stroom in zwemmen, moest ik toch een geldstroom op gang brengen en ben mezelf gaan verhuren om o.a. duurzame datacenters te ontwikkelen. De laatste vier jaar als interimmer ben ik actief geweest om woningcorporaties verder te helpen in de energietransitie met oplossingen om hun bezit te verduurzamen.

Quitting is not an option

Mijn duurzaamheidsvlammetje van 2008 ging na tien jaar weer flakkeren. Ik kwam in gesprek met één van mijn huidige compagnons die de vraag van woningcorporaties had opgepakt, om hun bezit te verduurzamen en daarin ook te investeren. Dit, om de investering acceptabel te maken en tevens rekening te houden met de kosten voor bewoners.

 

Aanhoudende energie

We zijn voortvarend aan de slag gegaan eind 2019, hebben Celsias opgericht begin 2020 en sindsdien gegroeid van start-up naar scale-up met inmiddels een goed team van fantastische collega’s, een groeiend vertrouwen bij klanten en een gezonde orderportefeuille om onze ambitie in te vullen. Hiermee is Celsias hard op weg een serieuze speler in de energietransitie te worden en daar zijn we echt heel trots op.

 

Zoals een goede vriend in 2008 tegen mij zei; “Voor jezelf beginnen is niet ingewikkeld. Je hebt jezelf en je gaat gewoon beginnen.” Voor mij betekende dat; vertrouw op eigen kracht, maak een plan en voer het gewoon uit. Natuurlijk ging dat niet vanzelf. Tegen mijn kinderen heb ik altijd gezegd: “Als je iets graag wilt en het zit tegen, moet je grommen, niet afhaken”.

 

Dit geldt ook voor ons allen in de energietransitie!