Terug

De warmtepomp

als juist alternatief?

In de afgelopen periode hebben wij in de media vaker kunnen lezen en horen dat het inzetten van warmtepompen als centrale verwarming als niet positief wordt ervaren en dat dit (soms) een verkeerde keuze is.

 

Feiten en fabels

Politici gebruiken het onderwerp om de kijk- en luistercijfers omhoog te krijgen, zodat er zoveel mogelijk kiezers gaan stemmen op de partij. Milieuactivisten gebruiken het onderwerp om aandacht te vragen voor de schade die het energieverbruik in zijn algemeen aan het milieu aanricht. De regionale pers kijkt naar het aantal rechtszaken aangaande warmtepompen en geeft aan dat het wellicht geen goede oplossing zou zijn. Met andere woorden, veel verschillende motivaties met verschillende invalshoeken die allemaal hetzelfde bericht naar buiten (willen?) brengen waarbij de warmtepomp in een negatief daglicht komt te staan.

 

De vraag blijft…. “Klopt deze informatie, die wij voorgeschoteld krijgen?” Ons antwoord: “Nee.”

 

Wat is er nu wel juist….

De gelijke in de hierboven genoemde opsomming is, dat er gesproken wordt over het zogenaamde lucht/water warmtepompsysteem, soms in hybride en soms in volledige elektrische uitvoering. Het hybride systeem is vanaf 2026 het verplichte verwarmingssysteem, waar de overheid over heeft bericht. Dit systeem bestaat uit een cv-ketel en een warmtepomp die samen het warme cv-water en tapwater maken.

De lucht/water warmtepomp heeft een buiten opgesteld deel ondergebracht in een stalen omkasting. U kent ze wel, de apparaten die aan de buitenmuur hangen, zoals bij airco units. In het buitenland kom je die heel veel tegen.

Oorzaak, ruis

en miscommunicatie

In Zuid-Europa, Azië, Afrika en het Midden Oosten gebruiken ze deze airco units om in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. In die landen spreekt men over zachte winters en warme zomers, als wij die vergelijken met het midden en noorden van Europa, waar -5°C tot soms -10°C wordt gemeten in de winterperiode.

 

Gevolgen voor gebruikers

Het gevolg voor de gebruiker van deze installatie:

  • Het energieverbruik schiet omhoog, omdat de beloofde rendementen worden niet gehaald.
  • Vanaf 0°C buitenlucht is het mogelijk dat het buiten opgestelde deel bevriest en maakt de warmtepomp nagenoeg geen warmte meer, omdat het systeem hoofdzakelijk bezig is om zichzelf te ontdooien. De gevolgen zijn klachten over het geluid van het buiten opgestelde deel (ook ’s nachts), een te lage temperatuur in huis, te weinig warm water en een hoog energieverbruik.

 

De conclusie is dus, dat het soms een verkeerd toegepast warmtepompsysteem is, maar het gaat veel te ver om te stellen dat warmtepompen over het algemeen niet geschikt zijn.

 

Bij de ontwikkeling van kwalitatief goede energieconcepten hebben wij een duidelijke visie. Bewoners en opdrachtgevers gebruiken de installatie samen, beiden moeten zij voordelen hebben van het toegepaste systeem en als je de wereld iedere dag een stukje beter wilt maken, moet het energieverbruik geminimaliseerd worden, waarbij hetgeen je toch verbruikt duurzaam opgewekt moet zijn.

Deze systemen

bestaan!

Het zijn warmtepompen zonder deze buiten opgestelde units en zijn niet afhankelijk van de buitenluchttemperatuur, hebben een bewezen, goed rendement, zijn onderhoudsvriendelijk, hoor je niet, maken voldoende warmte en warm tapwater en zijn veel zuiniger dan een standaard cv-ketel die gas verbruikt.

 

Het ontwerp van het juiste warmtepomp systeem is dus belangrijk.

 

Wij als Celsias ontwerpen, installeren en onderhouden dagelijks dit soort goed ontworpen systemen. Het is onjuist en te kort door de bocht, om te stellen dat een warmtepomp niet goed zou kunnen functioneren als cv-installatie.

 

Wat werkt wel?

Met een stadsverkeer auto, “off road” en over een onverharde weg gaan rijden is ook vragen om problemen. Zo is het eigenlijk ook met de huidige lucht/water warmtepompsystemen. Ze worden in sommige situaties verkeerd ingezet. Er zijn genoeg alternatieve warmtepomp systemen die wèl goed werken.

 

 

Gewenning, een duurzaam energie opweksysteem