Terug

Gewenning, een duurzaam energie opweksysteem

hoe gebruik je dat juist?

Welkom in jouw nieuwe woning. Met een duurzaam, ander systeem voor het Verwarmen van je woning en de levering van Warm tapwater. Dat vraagt om een stuk gewenning.

 

 • We leggen je graag uit hoe het duurzaam energie opweksysteem werkt.
 • En we leggen je uit hoe je het kunt gebruiken.

 

Duurzame energie wordt op een andere manier in jouw woning afgeleverd. Anders dan voorheen.

 

De juiste werking van de Verwarming van de woning en de levering van Warm tapwater heeft invloed op het verbruik en jouw jaarrekening.

 

 • Wij leveren duurzame energie; in de vorm van Verwarming en Warm tapwater.
 • Wij leveren geen elektriciteit, u kiest zelf een energieleverancier.
 • Wij leveren geen water, u kiest zelf een waterleverancier.
 • Het ventilatiesysteem opereert los van de levering van duurzame energie, dit is een andere leverancier.

 

Verwarming en Warm tapwater

Comfort en bewust verbruik

Met het bewust verbruiken van energie zorg je ervoor dat je een positief verschil maakt in je energielasten.

 

Jouw woning is goed geïsoleerd en de lucht wordt ververst via het ventilatiesysteem. (Celsias is hiervan geen leverancier!)

Voorkom op koude dagen warmteverlies door openstaande deuren en/of ramen te sluiten. Voorkom op warme dagen door het gebruik van zonwering binnen of buiten, dat de binnentemperatuur overmatig oploopt.

 

 • Kies voor een constante temperatuurinstelling, grote schommelingen in de temperatuur zorgen voor extra verbruik.
 • Kleine aanpassingen in de temperatuur werken het beste. Een halve graad meer of minder. Tot maximaal twee graden verschil is aan te raden.
 • Je kunt jouw comfort temperatuur als constante temperatuur instellen op de ruimtethermostaat. Hiermee krijg je een voor jou aangename temperatuur en beperk je schommelingen die zorgen voor een eventueel extra verbruik.
 • Het is niet nodig om voor de nachtperiode de temperatuurinstelling extra te verlagen. Beperk grote verschillen in de aanpassing van de temperatuurinstelling.
 • Het systeem werkt via trage verwarming. Dat betekent een langzame verwarming van de ruimte. Een graad verhogen, of verlagen duurt ongeveer twee uur totdat de gewenste aanpassing is bereikt. Eerder en vaker aanpassen van de ingestelde temperatuur zorgt voor een mogelijk extra energieverbruik.

 

Tips energiebewust verbruik

wat kan je doen?

Bij gebruik van Verwarming of Warm tapwater wordt het water opgewarmd. Op het moment dat je de Verwarming of Warm water gebruikt, verbruik je energie. Deze energie meten wij in Gigajoules (GJ) via de aangesloten energiemeter. En deze wordt maandelijks met jou afgerekend via een voorschotrekening.

 

Ben je bewust dat de keuze voor kortdurend of normaal douchen verschil kan maken in het energieverbruik ten opzichte van langdurig douchen. Veel langdurig douchen heeft een mogelijk negatieve invloed op jouw energierekening.

Een vaatwasser gebruikt veelal koud tapwater en wordt verwarmd via elektriciteit. Ook in geval van handmatig afwassen met Warm tapwater wordt er duurzame energie verbruikt.

 

Wij raden aan om het systeem niet uit te zetten. Niet voor de nacht en niet overdag. Als je langdurig geen gebruik van het systeem wilt maken, stel dan de gewenste temperatuur lager in zodat het systeem niet inschakelt.